Gentoo Handboek Sven Vermeulen Tiemo Kieft Het Gentoo Handboek heeft als doel de documentatie te centralizeren in een samenhangend handboek. Informatie die niet in het handboek past, komt er ook niet in. 0.6 13 Januarie, 2004 Het Gentoo Handboek
Introductie

Welkom op de Gentoo Handboek pagina. Deze pagina geeft een kleine uitleg over het Gentoo Handboek en geeft als het goed is antwoord op eventuele vragen die je hebt omtrend het handboek. We bespreken de ideeen achter het handboek, de huidige status, de toekomstige ideeen, hoe bug reports afgehandeld worden, enz.

Het handboek bekijken

Momenteel bieden we het handboek alleen online aan. We zijn bezig met een PDF versie.

HTMLPerfect voor online gebruik
Formaat Omschrijving
Informatie over het handboek
Doel

Het doel van het Gentoo Handboek is een samenhangend document te creëren, dat alle aspecten van Gentoo Linux omschrijft. Het combineerd reeds bestaande documentatie in een samenhangend geheel, te gebruiken voor elke architectuur, elke installatie en elke gebruiker. Dit maakt het niet alleen makkelijker voor ons om de documentatie bij te houden, maar ook voor de gebruiker.

Het staat ons tevens toe om ingewikkelde punten beter toe te lichten, en meer voorbeelden te geven. We zijn niet langer gedwongen alle documentatie samen te vatten tot een pagina, waardoor het lezen een stuk makkelijker wordt.

Status

Als je geintresseerd bent in de ontwikkeling van het handboek, maak dan alsjeblieft gebruik van de gentoo-doc mailinglist voor alle feedback, of stuur een email naar Sven Vermeulen.

Toekomst

Het Gentoo Desktop Project werkt aan een nieuwe versie van de Desktop Configuration Guide welke goed in het nieuwe handboek gaat passen. Momenteel is er niet meer informatie beschikbaar. Geïntresseerden kunnen contact op nemen met Gerald J. Normandin Jr. welke de leiding heeft over deze ontwikkeling.

Verschillende andere Gentoo ontwikkelaars zijn momenteel bezig met Gentoo speciefieke onderdelen (ebuilds, e-classes, etc.). Momenteel is er niet meer informatie beschikbaar. Geintresseerden kunnen contact op nemen met Seemant Kulleen welke de leiding heeft over deze ontwikkeling.

Bugs raporteren

Als je een bug in het handboek aantreft, bezoek dan alsjeblieft Gentoo Linux Bugzilla en creeer een bug voor Docs-user, Component Handbook.

Veel Gestelde Vragen
Waarom voegen jullie alles samen?

In de oude situatie had elke architectuur zijn eigen installatie handleiding, dit was heel moeilijk om goed te onderhouden. Omdat de x86 architectuur het meest gebruikt wordt door de Gentoo gemeenschap, werd de x86 installatie handleiding het meest upgedate. De andere handleidingen werder gelaten voor wat ze waren, waardoor ze al snel achter liepen.

Door alle instructies samen te voegen, gelden alle updates automatisch voor alle architecturen. Dit is nodig omdat enkel een klein aantal instructies anders zijn: opstarten, partitioneren, kernel en bootloader.

Kunnen jullie het handboek niet op magische wijze dynamisch laten maken, voor elke keuze?

Alles is mogelijk, we hebben er echter voor gekozen dit niet te doen voor een aantal redenen.

Alhoewel we momenteel alleen de online versie hebben zijn andere formaten in de ontwikkeling, zoals een PDF versie. Als we een PDF maken voor elke architectuur en elke optie, dan zouden we veel PDFs hebben die enkel een beetje verschillen.

De keuzes die de gebruiker maakt worden op verschillende plekken gemaakt. Dit zou het moeilijker maken voor de gebruiker om het handboek te printen, we zouden hem/haar eerst moeten inlichten over alle keuzes voordat hij/zij kan beginnen. Dit schrikt enkel af.

Het deel over de "Gentoo installatie" is niet het enige deel van het Gentoo Handboek, wel het eerste. Alle navolgende delen zijn onafhankelijk van de keuzes die de gebruiker gemaakt heeft. Het dynamisch genereren van het handboek voor enkel de installatie instructies is overkill.

Door de instructies voor elke mogelijke optie niet te scheiden, kan de gebruiker zien wat het resultaat van zijn keuze is. Dit geeft een beter overzicht van de installatie instructies voor de gebruiker: zelfs nadat de gebruiker gekozen heeft - voor bijvoorbeeld stage3, kan deze nog makkelijk worden ingelicht over wat stage1 of stage2 doet. Deze instructies niet verbergen is een goed idee.

Ik ben het niet eens met...

Raporteer alsjeblieft je idee; het ergens niet mee eens zijn zonder ons van opbouwende critiek te voorzien verbeterd de situatie niet. Documentatie is gemaakt voor de gemeenschap, dus feedback vanuit de gemeenschap wordt gewaardeerd.

Echter, je moet je beseffen dat de meeste keuzes tijdens de ontwikkeling van de documentatie worden gemaakt op basis van de mening van de ontwikkelaars. Het is onmogelijk om documentatie te schrijven op een manier waar iedereen blij mee is. Je moet in staat zijn een "Nee" te accepteren met de reden dat wij ervan overtuigd zijn dat de huidige implementatie de meeste mensen helpt.